Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Απόχη κι' αποχή;

Την απόχη, όλοι γνωρίζουμε, την αποχή,  λίγοι.
Στις φετινές ευρωεκλογές, θα καλεστούμε να επιλέξουμε. Πιάνουμε πεταλουδίτσες, ανέμελοι εις τας εξοχάς και με πλήρη πολιτική τοποθέτηση της επιλογής μας ή με βαριά καρδιά πηγαίνουμε στην κάλπη να εκλέξουμε κάποιους, που πιθανόν δεν θέλουμε αλλά πρέπει, γιατί "ο συνειδητοποιημένος πολίτης είναι αυτός που ασκεί το δικαίωμα ψήφου πάντοτε";
Ποιά άραγε, είναι η διαφορά της ρίψης του ψηφοδελτίου στην κάλπη, που πραγματοποιήται με αληθινή αποδοχή των υποψηφίων πολιτικών, σε αντίθεση με την συμβατική που γίνεται χωρίς ο ψηφοφόρος να έχει πεισθεί για τους μέλλοντες πολιτικούς που θα τον εκπροσωπήσουν; Ψηφίζω το μη χείρον βέλτιστον, αλλά με "μισή καρδιά", είναι αυτό ελευθερία επιλογής;
Κάποιοι πολίτες, μπορεί να έχουν μια πολύ ξεκάθαρη άποψη για το κόμμα και τους υποψηφίους του, κάποιοι άλλοι όμως έχουμε μία αλλοιώτικη οπτική γωνία. Οι πολιτικοί που βρίσκονται στην σκηνή δεν μας πείθουν για την ικανότητα ή την τιμιότητά τους. Αν το πούμε και πιο λαϊκά δε μας γεμίζουν το μάτι και όχι μόνον οι υποψήφιοι, αλλά και τα κόμματα.
Τι κάνω, μπροστά στην κάλπη, που βρίσκεται η ελευθερία μου ως πολίτης, τι είναι ηθικό να πράξω;
Σαν δεδομένα έχω κάποια πρόσωπα, για τα οποία ό,τι γνωρίζω, είναι ό,τι μου προβάλλουν.
Αυτοί θα με εκπροσωπήσουν, σε ένα περιβάλλον για το οποίο οι γνώσεις μου περιορίζονται στο τίποτα. Όσο για την Ευρωβουλή, εκεί τα πράγματα σκουραίνουν. Διατάγματα, οδηγίες, νόμοι. Καλούμαι, δηλαδή, να ψηφίσω στα τυφλά, χωρίς να γνωρίζω, ούτε το πόσο ικανός είναι ο υποψήφιος που μου προτάσουν.
Μοιάζει κάπως προσχηματική αυτή η διαδικασία ψηφορίας.
Στην κοινωνία μας, η πρακτικότητα της ψήφου, εμπλέκεται με την ηθική που επιβάλλει την προσεύλευση στις κάλπες, των συνειδητοποιημένων πολιτών. Μα, ακριβώς ένας πολιτικοποιημένος ψηφοφόρος, δεν πρέπει να καταφύγει στις κάλπες, αν θεωρεί πως κανένα κόμμα ή υποψήφιος δεν τον εκπροσωπούν.
Θεωρώ πως η ηθική της Δημοκρατίας αυτό ακριβώς προτάσει.
Δεν είμαι ικανοποιημένος με τους υποψηφίους, δεν ψηφίζω. Πολιτικοποιημένη κίνηση, όχι αδιάφορη.
Οπωσδήποτε, επιλέγοντας μία τέτοια στάση απέναντι στα πράγματα, αναλαμβάνει ο ψηφοφόρος την ευθύνη και για το αποτέλασμα της ψηφοφορίας, αλλά το ίδιο θα ήταν και αν ψήφιζε κάποιο μικρότερο κόμμα, μόνο και μόνο για διαμαρτυρία απέναντι στο σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου